Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği’nin çevre ve iklim değişikliği konularına odaklanan “Geleceğimi Çöpe Atma!” projesinde çocuklara yönelik iklim eğitimleri ve iyi tarım uygulamaları tamamlandı

Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği’nin “Geleceğimi Çöpe Atma!” projesi kapsamında gerçekleştirdiği “Çocuklar İçin İklim Eğitimi” toplantıları proje eğitmeni Melike Selin Durmaz Ekenler’in, “İyi Tarım Uygulamaları” da Prof. Dr. Nurgül Türemiş’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Adana’nın çeşitli mahallelerinden kırkın üstünde çocuğun katılımıyla Seyhan Belediyesi Yeşilevler ve Fatih Bilgi Evleri’nde gerçekleşen eğitimlerde, proje katılımcısı 11-15 yaş aralığındaki çocuklara çevre sorunları ve iklim değişikliğiyle ilgili temel bilgileri aktarılırken, bilgileri pekiştirmek için de tarım uygulamaları gerçekleştirildi.

Temel ekolojik kavramlar

İklim eğitimlerinde iklim ve ekolojiye dair temel kavramlar, ekoloji ilkeleri ve yaşam döngüleri, ekolojik okuryazarlık, iklim eylemliliği, Adana’daki ve bölgemizdeki çevre sorunları konularında katılımcı çocuklara bilgi aktarıldı. Geziler, oyunlar, çevre gözlem günlüğü tutulması, eğitici videoların gösterimi ve tartışılması gibi faaliyetlerle çocukların iklim değişikliğine ilişkin farkındalıkları artırıldı. Eğitim süreci boyunca ekoloji ve çevre alanında öne çıkan uluslararası ve ulusal sivil toplum örgütleriyle (WWF, TEMA, Greenpeace, Buğday Derneği vb.) ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler de verildi. Bu sivil toplum örgütlerinin bazılarından temsilciler ve gençler çevrimiçi araçlarla eğitim sürecine dahil olurken, eğitimlerin sonunda çocuklar çalışma gruplarına ayrılarak her bir grup çevre ve iklim değişikliği sorununa değinen fikirler geliştirdi ve bu fikirleri sunum şeklinde hazırladı. Çalışmalar kapsamında ayrıca Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi gezisi de yapıldı.

İyi tarım uygulamaları

Teorik eğitimlerin ardından gerçekleştirilen iyi tarım uygulamalarında çocuklara sebze meyve ekimleriyle beraber iyi tarım, organik tarım, kompost gübre üretimi, toprak, su döngüsü hakkında bilgiler verilerek Bokashi kompost uygulaması yapıldı. Ayrıca iyi tarım uygulamaları yapan Ender Tarım ziyaret edildi. Çocuklar ektikleri mevye ve sebzelerin bakımlarını kendileri yapmaya ve zamanı geldikçe toplamaya devam ediyor.